Om Dardania Wine & Kosovo

Dardania Wine ska erbjuda den svenska marknaden högkvalitativa viner producerade från socialt och miljömässigt hållbara vinproducenter i Kosovo.

Dardania Wines Affärsidé

Dardania Wine – Ett företag som tar socialt ansvar

Företaget Dardania Wine bildades 2021 av Valbona Shala, en svensk entreprenör med rötter i Kosovo. Hennes brinnande intresse för att sammanföra det forna hemlandet med hennes nya fick henne att ta steget till ett kommersiellt och kulturellt utbyte. Detta gör hon genom att erbjuda högkvalitativa viner från vinets moderland Kosovo, till den kunniga svenska marknaden.

Samtidigt som svenska kunder kan njuta av goda viner bidrar Dardania Wine till en hållbar samhällsutveckling i ett land med en enorm potential.

Med Kosovos fantastiska resurser är Dardania Wine en del av den samhällsutveckling som nu sker inom landet. Vår ambition och vårt mål är att bidra till att vinodlarna ges möjlighet till nya marknader och på så sätt skapar fler hållbara arbetstillfällen där ungdomar och kvinnor ges en chans till självförsörjning. Genom att svenska kunder kan ta del av de goda vinerna kommer fler investeringar möjliggöras inom närliggande områden för att skapa avlönade arbeten. Detta går i linje med jämlikhetstanken som genomsyrar vår affärsidé.

Kosovo – Europas yngsta land

2008 utropade Kosovo sin självständighet från Serbien. Det unga lilla landet som i storlek inte är större än Skåne har också en ung befolkning. Med sina mer än 50 procent under 25 år har det Europas yngsta befolkning. Kosovo har en mycket omväxlande natur. Det är omgivet av vackra bergskedjor där den högsta toppen, Deravica, mäter 2656 meter över havet. Innanför bergskedjorna ligger slättland. Från bergen och genom landskapet rinner flera älvar med klart vatten som förser de böljande landskapen och bördiga slättområden med vatten. Ungefär hälften av Kosovos yta används till jordbruk och betesmarker och 40 % av landets yta är täckt av skog. Kosovo saknar kust och har ett inlandsklimat med torra och varma somrar och kalla vintrar. Landet har gott om naturtillgångar, framför allt stora mineraltillgångar, men också mycket bördig mark där grunden läggs till förstklassiga mejeriprodukter. Kronan på verket är Kosovos vinodlingar och vingårdar som är vanligt förekommande i landskapsbilden.